Tredje delen av Citybanan på plats i Riddarfjärden

2014-01-22

Enligt en artikel i Ny Teknik är nu den tredje och sista delen på plats av Citybanans sänktunnel i Riddarfjärden. Eftersom Riddarfjärden är alldeles för djup för att göra en vanlig tunnel genom berget valde man att göra en så kallad sänktunnel, det vill säga att man gör klar tunneln ovanför land som man sedan sänker ner.

Man gjorde tunneln i tre delar och nu har den sista delen sänkts ned i vattnet. En svår teknik, då det inte får diffa på många centimeter för att det ska bli bra. Dock gick sänkningen helt enligt planerna och i oktober hoppas man att alla tre delas ska vara sammanbundna med varandra. Der kommer dock att återstå en del svetsarbete innan det är helt klart i Riddarfjärden.

Projektet innefattar också till stora delar användning av avancerad tekniker med betong som huvudsakligt bindmaterial. Detta kan man läsa om på cbi.se.

Hela Citybanan, som omfattar ungefär sex kilometer, kommer att stå helt klart år 2017. Hittills har bygget tyvärr krävt ett liv. En irländsk gästarbetare omkom när denne jobbade med tunneln. Det ses naturligtvis som ett stort misslyckande.