Nya malmfyndigheter skapar långsiktiga jobb och ökad tågtrafik

2014-05-16

Den svenska industrijätten LKAB inte bara nyanställer för att ersätta åldrande veteraner utan meddelar nu att man utökar produktionen med totalt cirka 700 nya anställda då man hittat malmfyndigheter som kommer att kunna förse omvärldens efterfrågan i närmare 20 år. Även Svenska Lapp Group spås en lysande framtid efter deras presentationen av lösning för mobil elektricitet.

Det är knappast en nyhet att arbetslösheten i Sverige och världen tär på humöret för alla och envar, så mycket att det tillsammans med skolfrågan verkar bli en av de viktigaste frågorna i Sveriges rikstagsval 2014. Men ärligt talat bör vi nog inse att politik har väldigt lite med jobbskapande alls att göra i praktiken. Försäljningen av den nya malmen under fjällen i Kiruna kommer att skapa trygga anställningar som i sin tur kommer att bygga hela samhällen och locka människor från dåliga förutsättningar att flytta till bättre.

Industrisamhället finns inte längre, men det är dags att lyfter blicken och inse att politik inte kan ersätta de möjligheterna som försvann. LKAB och deras för tillfället säkra position i global industri är ett väldigt bra exempel på vad som faktiskt bygger samhällen. Industri och det (h)ärligt skitiga arbete med att omvandla jordens resurser till användbara produkter för människor i en värld i för många brutalt snabb förändring.

Men den här förändringen är trots allt till det bättre. För LKAB, för Kiruna och för Sverige. 

Detta skriver metallgruvor.se.