Järnvägsmuseet bjuder in till Steampunk-utställning

2014-08-25

Fram till den 31 december i år finns science fiction-genren Steampunk representerad på Sveriges järnvägsmuseum i Gävle. Steampunk grundas på tekniska fenomen från den första industriella revolutionen så som ångmaskiner, luftballonger och mekaniska matematikmaskiner. Genren fick sitt genomslag under 80- och 90-talet med sina inslag av både science fiction och alternativ historia. Steampunk innehåller även en del skräcklitteratur och inspirerades av vetenskapliga författare som Jules Vernes och Mary Shelley. Det är även därifrån steampunk tar sina teman, fast med en ”twist”.

Steampunk-verk innehåller i de flesta fall futuristiska funktioner från den aktuella tidsåldern och utgår från ett viktorianskt perspektiv. Föremål av den sorten är precis vad man kan förvänta sig att hitta vid ett besök på den udda, men mycket intressanta utställningen.

Järnvägsmuseets Steampunk-utställning inleddes med en festival på samma tema i slutet av juni. Besökare från hela landet vallfärdade till Gävle för att delta i vad som även var den nationella science fiction- och fantasykongressen i Sverige. Festivalen gästades av bland andra Miriam Rosenberg Roček och Cory Doctorow och bjöd på aktiviteter i form av workshops, modevisningar, fotografering, historiska videoklipp och mycket annat. För att restaurera de äldre filmerna anlitades det lokala företaget BGA fotobutik, som är mycket stolta över resultatet och den publik evenemanget lockar.

Den som missade festivalen men ändå är intresserad av att se vad Steampunk handlar om har möjligheten att besöka utställningen under hela hösten. För öppettider se Järnvägsmuseets officiella site.